IMG_20180207_091448.jpg

Kummilapsen tapaamisen lisäksi mielenkiintoisinta oli tutustuminen ugandalaisten terveysjärjestelmään.  Tutustuimme matkan aikana kahteen terveysasemaan, joista kerron nyt kummiprojektin Kirewan asemasta, joka oli 3-tason.

Kirewassa on 2 kpl kakkostason terveyspistettä, yksi 3-tason ja yksi 4-tason.  1-tason asema pitää sisällään vapaaehtoisen, joka on koulutettu opastamaan terveys-hygienia ym. neuvontaa sekä lähettämään tarvittaessa eteenpäin asemille.

Tämä asema on 3-tason asema ja siellä työskentelee johtaja, 3 kätilöä, 2 hoitajaa, laborantti, sihteeri ja vapaaehtoiset.  Ei siis yhtään lääkäriä.  Asemalla on 2 vastaanottohuonetta, alueella on 16 220 asukasta, potilaita tulee poliklinikalle päivässä  80 – 100.  Tässä yhteydessä kerron että 5 vuotta sitten asemalla oli yksi kätilö, Ester, joka esitteli meille aseman ja hän hoiti kaikki 300 – 500  synnytystä vuodessa.  Nyt on siten edistystä tapahtunut kun hän oli saanut 2 uutta kätilöä rinnalleen.

Terveysasemalla ei ole juoksevaa vettä, toistaiseksi on jäljellä vielä vähän sadevettä.  Sähköä ei ole yleensä  käytettävissä, koska asemalla ei ole varaa maksaa sähkölaskua.  Hätätapauksia varten sähköä voidaan käyttää.  Tärkeintä ovat äitiyspalvelut (neuvola, perhesuunnittelu), ensiapu, laboratorio, hiv-klinikka.

Laborantti esitteli ylpeänä työhuonettaan, joka oli n. 3-4 m2.  Laboratoriossa voidaan testata mm. malaria, hiv., verensokeri, raskaus, syfilis ja virtsa.  Muistaakseni 13 erilaista koetta ja jos muualle lähetetään näytteen valmistukseen, kestää se kuukauden.  Yleensä tehdään n. 50-70 testiä päivässä.

Hoito on ilmaista potilaille, myös lääkkeet mutta niitä ei ole aina riittävästi saatavilla, silloin potilaat joutuvat joko menemään toiselle asemalla pyytämään niitä tai ostamaan ne itse ja useilta jää lääkkeet saamattakin.  Terveysasema ei voi tehdä lääketilauksia itse, vaan valtio lähettää lääkkeet terveysasemalle.  Esim. antibiootit ja kupuläkkeet eivät aina riitä.

Tapasimme 19-vuotiaan Joycen, jonka esikoispoika oli syntynyt aamuyöllä.  Tytön äiti oli siinä mukana ja annoin hänelle ”kapalovauvan” kun sellainen sattui olemaan laukussani.  toisessa kuvassa on vuodeosastoa, jossa 10 petiä.

Ison osan terveydenedistämistyöstä tekevät terveysvapaaehtoiset, joiden kouluttamisessa ja organisoimisessa World Vision auttaa.  Vapaaehtoisia on 285 henkilöä, joista puolet on miehiä ja puolet naisia.  He mm. antavat imetys- ja ravitsemusopetusta, neuvovat millaista odottavan tai imettävän äidin ja pienen lapsen ravitsemus pitäisi olla, neuvovat hyvän hygienian noudattamiseen pienten lasten perheissä, neuvovat malariaverkkojen käyttöön.  Valtio lahjoittaa verkkoja 3 vuoden välein.  He myös tunnistavat raskaana olevat naiset ja ohjaavat heidät neljään raskauden aikaiseen tarkastukseen ja synnytykseen terveysasemalle.  Synnyttäjistä n. 87 % synnyttää terveysasemalla tai sairaalassa.  Vapaaehtoiset myös keräävät tietoja terveysasemalle ja tarkkailevat lastensuojelutilannetta.  Heidän työnsä ansiosta tunnistetaan ja voidaan auttaa mm. aliravittuja ja vammaisia lapsia.

Vapaaehtoisilla on siis tärkeä tehtävä linkittää kylissä asuvat perheet terveysasemiin.   Terveysaseman henkilökunta ja vapaaehtoiset työskentelevät käsi kädessä.

Kuvallisia ohjeita löytyi monenlaista aseman seiniltä, tässä pari.  Kuulin että Afrikassa on naisten kondomi, jollaisesta en ole tiennytkään olevan.  Yhden ravintolamme käymälän seinällä  seillainen teline olikin ja otin sen tarkasteluun laukkuuni ♣

Alunperin terveysvapaaehtoiset olivat valtiollinen rakenne ja valtio on luvannut maksaa heille palkkiota tehtävästä mutta ei ole sitä kuitenkaan tehnyt.  Valtion antama koulutus on usein puutteellista eikä valtio myöskään motivoi vapaaehtoisia tehtäväänsä.

World Vision koulutta terveysaseman henkiläkunnan kanssa vapaaehtoisia, auttaa ohjaamaan ja kehittämään heidän toimintaansa ja tukee mukana olevia vapaaehtoisia mm. antamalla heille toimeentulomahdollisuuksia lisääviä koulutuksia.  Ajatuksena on se, että näin korvataan se, että vapaaehtoiset käyttävät aikaansa tehtäviin ja se on pois esim. pellolla työskentelystä.

WV on tukenut terveysasemaa myös lahjoittamalla sinne tutkimusvälineitä, vaakoja ja pituusmittareita eri-ikäisten lasten kasvun seuraamiseen, hyttysverkkoja, A-vitamiinia synnyttäneille annettavaksi, matolääkityksiä, henkiläkunnan työvaatteita sekä rakentamalla sinne käymälät.