bty

Sunnuntaina aamuvarhaisella VorldVision matkamme alkoi ja lento koneenvaihtoineen ja välilaskuineen oli perillä Emtebbessä, Ugandan pääkaupungin Kampalan lähellä.

Ensimmäinen yö siellä hotellissa ja heti aamusta matkamme jatkui kohti Tororoa.

Viisi autoa on varattu meille koko matkan ajaksi, myös näillä loppumatkan safariosuuksilla.

Tämä blogipäivitys ei ole onnistunut päivittäin tiukan matka-aikataulujen ja puuttuvien wifiyhteyksien vuoksi. Nyt laitan enempi kuvia kuin tekstiä jotta edes niitä. Päivitän tänne sitten kotona lisää

Mutta en valita sillä kaikki tähän asti on ollut mahtavaa kokemusta, näin matkan alussa.

Matkalle Tororoon näimme jo aika hyvän koosteen arkielämästä vaikka pelkästään autossa katselimme. Kaupungin läpiajot olivat tietysti ruuhkaiset, mopot pujottelivat autojen väleissä, vasemmanpuoleinen liikenne ( meille hankalaa). Kampalan (pääkaupunki) läpiajokin taisi kestää  3 tuntia.  Paljon oli poliisiautoja pillit soiden. Kävikin ilmi moisesta hurjastelusta että kohta oli alkamassa parlamentaarinen kokous, johon presidenttikin osallistuu. Onnistuin bongaamaan  presidentin auton ikkunamme läpi.

dav

Tänään tiistaina vuorossa oli koko päivän kestävät kahteen kouluun tutusmista. Koulut ovat Ugandassa valtion rakentamia mutta hyvin tuli todetuksi kaikesta olevan puutetta. WorlVisionin kummihankkeet Nabagoyan ja Kirewan  kouluissa tuli meille hyvin näytettyä.
Lasten vastaanotto meille oli sanoinkuvaamatonta, sanat eivät tässä riitä. Paljon oli lauluja, tanssia, erilaista draamaa oppilaiden näyttelemänä. Aiheina mm. hygienia kasvatus, lasten oikeudet, lapsiavioliittojen epäkohdat jne.  Alakuvassa oppilaat näyttelevät lastenparlamenttia, jossa he ottavat käsittelyyn heille tärkeitä asioita, epäkohtia ja vievät ne sitten jopa maan päättäjille asti.

 

dav

Toinen esitys oli Kuukautis- kestositeiden valmistuksesta.  15 – vuotiaat tytöt demostroivat opetusohjelmansa, jolla he kiertävät kouluja opettaen teinityttöjä siteiden teossa.  ROHKEITA TYTTÖJÄ kun katselin että koulun pojat olivat nytkin yleisön joukossa.  Monet heikot hygieniaolosuhteet ovat olleet ongelmana, erityisesti isommilla tytöillä ja he jättivät koulunkäynnin mm. kuukautisten ajaksi.  WorldVision on rakentanut paljon vessoja koulujen yhteyteen ja opettanut mm. näiden kestositeiden teon  jolloin he auttavat itse itseään.  Kuvassa tytöt näyttävät työn opetuksen meillekin.

Kouluissa on paljon oppilaita, kahdessa käymässämme oli yli 800 ja toisessa yli 900 lasta.  Opettajia oli 6 kappaletta joten yhtä opettajaa kohden 100-200 lasta.  Ugandan hallitus rakentaa koulut ja kaikilla on nykyisin opintovelvollisuus, joka tuli v. 2007.  Koulutarvikkeista on huutava pula eikä opettajia saatu uuden lain myötä lainkaan lisää.  Ongelmia siis riittää ja WV-järjestö tekeekin merkittävää työtä koululaisten olosuhteiden parantamiseksi  mm. porakaivoja, käymälätilat, koulutarvikkeita sekä vapaaehtoisten/opettajien koulutusta.

Koulupuku kuuluu olla mutta useimmilla ei ole siihen varaa.  Samoin kouluruokailu kuuluu niille joiden vanhemmat tuovat lukukauden alussa vaadittavat määrät ruokatarvikkeita koululle.  Köyhimmät lapset sitten katsovat vierestä kun muut syövät.  Monen lapsen nälkä lopettaa koulupäivän siihen.

bty

Pääsimme seuraamaan kouluopetusta ja huomio kiinnittyi erityisesti koulutarvikkeiden puutteisiin.  Kummina lähettäisin kummilapselleni  (pitää mahtua kirjekokoon) ruutuvihkoja, lyijykyniä. englanin kielistä kirjaa, jota opettajakin voisi käyttää,  Melko pienilläkin lapsilla oli opetus englanniksi ja sain kyllä sellaisen käsityksen että monet eivät ymmärtäneet yhtikäs mitään.  Alaluokat (P1-P7)  saatetaan käydä niin että kirjoittamaan ei opita.  Monella lapsellahan koulumatkat ovat pitkiä ja vaarallisiakin sekä perheessä voi olla muuta estettä että lapsen koulunkäynti takkuilee.  Koulunkäynnin tärkeyttä kyllä korostettiin voimakkaasti ja tässä tehdään paljon töitä.

bty

Tässä kuvassa on meidän vieraiden kenttälounas, ei toki koululaisten. Koululainen saa kouluruuan jos vanhemmat toimittavat koulun alussa vaadittavan määrän tarvikkeita koululle. Koulupuvutkin kustannetaan itse ja kaikilla ei ole siihen varaa.

bty

Ruokatauko menossa. Koulu aloitetaan 7.30 ja lopetetaan klo 17.00.

Pidempi loma oli loppunut juuri ja ensimmäisellä viikolla moni lapsi ei ollut vielä aloittanut koulunkäyntiä niinkuin monesta muustakin syystä lapsi keskeyttää tai lopettaa ( erityisesti tytöt) koulunsa. Näihin epäkohtiin WV tekee arvokasta työtä. Se tuli tänään omin silmin todettua.

 

FB_IMG_1519913436626

Lapset,opettajat ja vanhemmat olivat niin iloisia ja meille vastaanotto oli mielenpainuva.

bty

Minäkin kuvassa.

Paljon otin videoita, joiden katselu heti perään oli melkein loputon riemun aihe lapsille. Harmillisesti en saa niitä tabletilla, väsyneenäkin tähän. Ehkä sitten kotiuduttua ja virheetkin korjaan.

Huomenna kummilapsiemme tapaamispäivä !

Mainokset