Joulu lähestyy ja silloin neulontatyöt aktivoituvat.  Syntyy sukkaa…. ja monenlaista  on suunnitteilla´ja Joulu tuleeee..

Olen aina ihaillut Virolaista neulontakuviointia,  varsinkin Viron isojen saarten kirjotaneuleita.

Saarenmaa ja Muhu ynnä muut syrjäisemmät alueet Eestissä säästyivät aikoinaan Neuvostoliiton ”hävitykseltä” heidän vanhassa rakennuskultuurissa ynnä muissa kansanperinnekulttuureissaan.  Saarilla on perinteisesti kudottu ohuitakin neuleita ja kirjottu ne.  Ja niin tehdään edelleen ja todella kaunista tehdäänkin.

Luin jälleen kerran Käsityölehteä,  heidän omaa, joka on nykyisin myös suomennettuna myynnissä meillä.  Itse ostan lehden Siilinjärven ABC:ltä joten eiköhän lehti löydy monesta kaupasta.

Olen neulonut nämä tuotokseni neulekoneella ja päällekirjaillut niitä villalangoilla vapaasti omasta päästäni ja tällaisia on tullut:

Langat ovat ohuehkoa sukkalankaa enkä muista mitä merkkiä ovat sillä tapanani on ostella kerä-pari kun kohdalle sattuu jotain oikein ihanaa. Lankaa sitten pyörittelen jopa vuosia ennenkuin tulee se juttu mihin on juuri sopiva.  Nyt oli näiden lankojen vuoro.  Ja 100 grammasta tulee sukat sekä melkein kynsikkäät.

kirjotut neulesäärystimet

Lunta tuli sopivasti valaisemaan maisemaa mutta tummat säärystimet jäivät kuitenkin vähän pimentoon.  Olen saanut valmiiksi myös vihreän hameen, jonka langat ostin hiljan suorittamaltani matkalta Tallinnan Karnaluksin tekstiilitukkuun.

Minulla on aina meneillään sukan neulonta myös käsin .  Tässä on vuosi sitten ostamaa käsinvärjättyä (kallistakin) vihreää , ihanaa sukkalankaa ja tarpeeksi hyvää pikkutytöilleni.

Neulon säärystimen ”levynä” ja kirjonta on siihen kätevämpää.  Tässä on pohja tumman viridianin vihreä vaikka kuva kertoo ihan muuta.

Tv- katselu sujuu ihan hyvin samalla kirjotessa  ja pikkupöytä olohuoneessa onkin sitten tämän näköinen – tässäkin vain pieni otos.

Vielä on intoa ja kivoja lankoja joten tämä työ jatkuu toistaiseksi.  Joululahjoja syntyy ja Joulumyyjäiset odottavat tarjontaa.